Mucur Gazetesi
HV
27 NİSAN Cumartesi 06:34

Kimliğinizi kaybettiyseniz dikkat!

Kırşehir'de çipli kimlik kartı için başvurular devam ederken, vatandaşlar nüfusmatik'e de büyük ilgi gösteriyor.

GÜNCEL
Giriş Tarihi : 20-07-2022 14:05
Kimliğinizi kaybettiyseniz dikkat!

 

Nüfusmatikler aracılığıyla işlemlerini kısa sürece sıra beklemeden hallettiklerini dile getiren Türkiye Cumhuriyeti kimlik kartı sahibi olan vatandaşlar, "Nüfusmatikte yer alan parmak izi cihazı ile kimlik doğrulaması yaptıktan sonra, "kimlik kartı işlemleri (bilgi görüntüleme, pin, kişisel mesaj değiştirme gibi), adres beyanı, kimlik kartı başvurusu, 15 yaş altı çocuklar için kimlik kartı başvurusu, kimlik kartına e-imza yükleme, kimlik kartına sürücü belgesi yükleme ve randevu işlemlerini" gerçekleştirebiliyor.

Öte yandan çipli kimlik kartlarını kaybeden vatandaşlar için de önemli uyarılar yapıldı.

Bilindiği gibi kimlik kartı kişiye özel resmi belge niteliği taşıyor. Her Türkiye Cumhuriyeti vatandaşının sahip olması gereken bir belge. Herhangi bir sebeple kaybedilmesi veya çaldırılması halinde yapılması gereken bazı hususlar bulunuyor. 2022 yılı içerisinde kimliğini kaybedenlerin ALO 199 çağrı merkezini arayarak öncelikle bildirimde bulunması gerekiyor. Kimlik kaybetmenin ayrıca cezası bulunuyor. Belli bir ücret karşılığı ve gerekli belgeler ile birlikte yeniden nüfus cüzdanı çıkartılabiliyor. imliğinin kaybedenlerin veya çaldıranların öncelikle ALO 199 çağrı merkezini araması gerekmektedir. Aksi taktirde bağlı bulunduğunuz nüfus müdürlüğüne bizzat müracaat etmeniz gerekir. Kayıp kimliğin yeniden çıkartılması için randevu alınması şart. Başvuru için Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü resmi sitesi olan https://randevu.nvi.gov.tr/ adresinden bağlı olunan kurum için randevu alınabilir. İnternetten almak istemeyenler için telefon seçeneği de bulunuyor. Telefon ile Alo 199 arayarak randevu oluşturulabilir. Kayıp kimlik başvurusu için ayrıca menü yoktur. Nüfus cüzdanı veya kimlik kartının kaybedilmesi durumun idari para cezası verilmektedir. Bu ceza miktarı 2022 yılı için şu şekilde; Değiştirme nedeniyle düzenlenen Türkiye Cumhuriyeti kimlik kartı: 37,50 TL, Nüfus Cüzdanı kayıp bedeli: 37,50 TL,  Türkiye Cumhuriyeti kimlik kartı kayıp bedeli: 75,00 TL, 2022 Kayıp Kimlik Başvurusu İçin Gerekli Belgeler ise; Son 6 ay içinde çekilmiş 1 biyometrik fotoğraf. 75 TL olan kayıp kimlik çıkarma ücretini ödenmesi gerekir. Nüfus Müdürlükleri ihtiyaç halinde kimliğinizi kanıtlayan pasaport, ehliyet, aile cüzdanı, memur cüzdanı, avukat kimlik kartı veya basın kartı gerekmektedir. Bu kimlik belgelerinden herhangi bir tanesinin olmaması durumunda başvuruya giderken "anne, baba, eş, ergin kardeş veya ergin çocuklar ya da vasi" götürülmelidir. Kayıp Kimlik Cezası Nereye Yatırılıyor:  Vergi Dairesi Müdürlüklerinden, Gelir İdaresi Başkanlığına ait ivd.gib.gov.tr internet adresi üzerinden sanal pos uygulamasıyla kredi kartı veya banka kartı aracılığıyla, Gelir İdarisi Başkanlığına ait web sayfasından alo199.nvi.gov.tr ve randevu.nvi.gov.tr internet adresinde belirtilen anlaşmalı bankalardan PTT Şubelerinden yatırılabilmekte.

Yıl sonunda eski tip kimliklerin kullanım süresinin sona erdiği belirtilerek eski tip kimlik kullananların yeni tip kimlikle değiştirmediği sürece ceza ödeyeceği yıl sonuna kadar yeni tip kimliklerin alınmış olması gerektiği yeni yılda eski tip kimlik kullananların ceza ödeyeceği aktarıldı. Kimlik yenileme randevusu randevu.nvi.gov.tr internet adresinden alındığı belirtilerek henüz eski tip kimliğini yeni tip kimlik ile değiştirmeyen vatandaşlara duyuru yapıldı. Ayrıca yıl sonuna kadar vatandaşların eski tip kimliklerini yeni tip kimliklerle değiştirmesi gerektiği belirtilerek 37,5 TL ödenecek ve bazı belgelere ihtiyaç duyulacak. Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’nden yapılan kimlik yenileme işlemi için; üzerinde TC kimlik numarası yazan mevcut nüfus cüzdanı, ehliyet ya da pasaport, 1 adet biyometrik fotoğraf ve yenileme ücreti olan 37,5 TL’nin ödendiğine dair makbuz gerektiği duyuruldu. Yeni kimlik kartı başvurusu için Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’nden randevu aldıktan sonra başvuru işlemlerini tamamlamanın ortalama 20 dakika sürdüğü belirtilerek başvuru esnasında, HAVELSAN’ın geliştirdiği yerli parmak izi tanıma sistemiyle vatandaşların parmak izi alındığı paylaşıldı. Ayrıca eski kimlik kartlarından yeni çipli kimlik kartlarına geçilmesi işlemi, Avrupa Birliği’ne uyum sürecinde 2017 yılında başladığı belirtilerek eski nüfus cüzdanlarının yerini alacak kimlik kartları, çipli olmaları dolayısıyla daha güvenli olacağı aktarıldı. Randevu Detayları: randevu.nvi.gov.tr internet adresine girdikten sonra ‘T.C. Kimlik Kartı’ başlığına tıklanması gerektiği belirtilerek ekrana gelen uyarıyı okuduktan sonra ‘Kabul Ediyorum’ seçeneğini seçerek randevu alma işlemine devam edileceği belirtilerek bunun ardından açılan ekranda gerekli bilgilerin doldurulması gerektiği randevu almak istediğiniz Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü şubesini ve randevu tarihini seçmeniz gerektiği bildirildi. Yeni kimlik kartı için aldığınız başvuru randevusuna giderken yanınızda mutlaka nüfus cüzdanı, sürücü belgesi, pasaport, aile cüzdanı, geçici kimlik belgesi gibi üzerinde TC kimlik numarası yer alan resmi bir belge ve 1 adet biyometrik fotoğraf götürmek gerektiği aktarıldı. Yeni tip kimlik kartı almak için 37,5 TL ödemek gerektiği belirtilerek online yapılan ödemeler, nüfus müdürlüğünün sisteminde göründüğü ancak nüfus müdürlüğüne giderken ödemenin yapıldığına dair makbuzunun yanınızda olması gerektiği duyuruldu.

AdminAdmin

YORUMLAR
ÇOK OKUNANLAR