Mucur Gazetesi
HV
07 MAYIS Salı 04:17

Mucur Toplum Sağlığı Merkezi Karbonmonoksit Zehirlenmelerine Karşı Uyardı

İlçemiz toplum sağlığı merkezinden vatandaşlarımıza önemli uyarı geldi. İlçemizde soba kullanımının yaygın olması nedeni ile Toplum Sağlığı merkezi vatandaşlarımızın yanlış kullanımını engellemek için bilgi verici uyarıda bulundu.

YAŞAM
Giriş Tarihi : 01-12-2016 09:23   Güncelleme : 01-12-2016 09:23
Mucur Toplum Sağlığı Merkezi Karbonmonoksit  Zehirlenmelerine Karşı Uyardı

    Yapılan uyarıda şöyle; “Her yıl kış aylarında bilgisizlik, yanlış kullanım ve ihmal yüzünden sobadan sızan karbonmonoksit gazı ile pek çok insan zehirlenmelere maruz kalmaktadır. Karbonmonoksit renksiz, tatsız, kokusuz, zehirli bir gaz olup vücuda solunum yolu ile girer ve doğrudan kana geçerek oksijen alımını engeller, zehirlenme ve ölüme neden olur. Karbonmonoksit gazı havagazı, kömür vb. ısıtma amacıyla kullanılan her tür soba ve ocakta yanma sırasında oluşur. Karbonmonoksit zehirlenmeleri sıklıkla; kapalı ortamlarda açık ocaklar, bacası çekmeyen soba, şofben, bacasız gaz sobalarında yakıtın iyi yanmaması nedeni ile meydana gelir. Karbonmonoksitle meydana gelen zehirlenmelerde kısa süre içerisinde tıbbi müdahale yapılmazsa, zehirlenmeler ölümle sonuçlanabilir. Karbonmonoksitten kaynaklanan zehirlenmeye karşı topluma yönelik önlemler alınması, aşağıdaki uyarılara vatandaşların dikkatinin çekilmesi ve bu bilgilerin topluma ulaştırılmasının sağlanması zehirlenmelerin önlenmesinde büyük önem taşımaktadır” denildi. 
    Karbonmonoksit Zehirlenmelerinin Nedenleri, Belirtileri ve Alınacak Önlemler Karbonmonoksit zehirlenmelerinin genel bazı belirtileri şunlardır:
* Oksijen yetersizliği nedeniyle deride kırmızılaşma
* Kısa soluk alma
* Göğüste sıkışma
* Halsizlik
* Baş ağrısı
* Baş dönmesi
* Mide bulantısı ve kusma
* Rehavet çökmesi
* Göğüs ağrısı
* Kaslarda halsizlik ve genel halsizlik
* Bilinç kaybı
Karbonmonoksit Kaçağından Şüphelenirseniz Ne Yapmalısınız?
* Eğer evinizde bir karbonmonoksit kaçağından şüphelenirseniz yapacağınız ilk şey orayı terk etmek ve temiz havaya çıkmaktır.
* Giderken açabileceğiniz pencere, kapı varsa açın.
* Kullandığınız yanmalı bütün araç gereçleri, havalandırmayı, bacayı yetkili kişilere kontrol ettirmeden kullanmaya başlamayın.
* Çökme veya yangın tehlikesinin bulunduğu durumlarda derhal 110 No'lu telefondan İtfaiye Servisini arayın.
* Ortaya çıkabilecek acil sağlık sorunlarında derhal 112 No'lu telefondan Acil Yardım Servisini arayın ve ailenin bütün fertlerinin karbonmonoksit zehirlenmesi açısından kontrol edilmesini sağlayın.
* Lodos esintisi olduğunda gerekmedikçe soba yakmayın, yanmakta olan soba varsa yatmadan önce mutlaka söndürün.
* Lodos esintisinde kopan, sarkan ve yere düşen elektrik hatlarına ve kablolarına yaklaşmayın ve bu gibi durumları 186 no'lu telefondan Elektrik Arıza Servisi'ne bildirin.

AdminAdmin

YORUMLAR
ÇOK OKUNANLAR