Mucur Gazetesi
HV
06 MAYIS Pazartesi 14:50

MUCUR'DAKİ TEPE CAMİİ VE EBCELOĞLU ( Araştırma)

Mucur'un Solaklı Mahallesindeki camilerden bir olan TEPE CAMİİ en eski camilerden biridir.Bu cami ile ilgili kesin ve geniş bilgiler olmamasına rağmen, bazı vatandaşların anlatışlarında önem arz eden durumlar ve olayları edindiğimiz bilgilere göre sizlerle paylaşalım.

YAŞAM
Giriş Tarihi : 19-12-2014 16:37   Güncelleme : 19-12-2014 16:37
MUCUR'DAKİ TEPE CAMİİ VE EBCELOĞLU ( Araştırma)

   Mustafa Yalın'ın oğlu Saatçi Ömer Yalın'ın anlatımıyla bu camiinin çok eski olduğu, dedesinin dedesinden kalma bir camii olduğu, Ömer'in dedesi Abdullah Çavuş'un (Dalısızın Abdullah) naklettiğine göre Tepe Camiinin şimdiki yerinin Kıble tarafı gece sabaha kadar pencerelerin hizasına kadar bilinmeyen kişilerce  yapıldığı söyleniyor. Mahalleli sabah bakıyorlar ki; boydan boya kerpiçten bir duvar yapılmış. Mahalleli yapılan duvarı tekrar yıkıyor. Ertesi gece aynı duvar yine pencere seviyesin kadar kimliği bilinmeyenlerce yapılıyor.Mahalleli bir kez daha gündüz duvarı yıkıyor.Üçüncü gece duvarın aynı şekilde yapılması üzerine;" Bunda bir keramet var" . Diyerek cami yapımına hep birlikte devam ediyorlar. Cami tamamlanıp ibadete açılıyor.

   Anlatılan bir rivayette; camiye yakın bir evde bir kadının gece cami duvarı yapımında çalıştığı, eve geldiğinde ellerinin çamurlu oluşunu gören kocasının nereden deldiğini sormasına kadın önceleri cevap vermek istemez. Kocasına  "Söylersem ben yaşayamam, ne olur ısrar etme" , demesine aldırmayan kocası ısrarını sürdürür. Kadın gece cami duvarını yapmaya gittiğini söylemek zorunda kalır. Kadının çocuğunu emzirirken öldüğü bazıları tarafından söylenmektedir.

   EBCELOĞLU

Tepe Camii' ne 20 metre uzaklıkta Mucur Emniyet Müdürlüğü'nün yanında mezarı bulanan EBCELOĞLU hakkında geniş bir bilgi olmamasına rağmen 45 yıl önce ortaya çıkan bir mezarın EBCELOĞLU' na ait olduğu öğrenilip, mezar demir kafes içine alınmıştır.

   Solaklı Mahallesi'nde ikamet eden Dokuzun Salih( Dokuzun Sali) adında birisi ,aslı Horasan'dan geldiği söylenen Dokuzun Sali, sık sık mezarlığa gider dualar okuyup gelirmiş. Sorduklarında; "Oğul ,burada mübarek bir zat yatıyor, O 'nu ziyaret ediyorum. Ruhuna okuyorum." dermiş. Mucur'un tanınmış simalarından Köse vaiz' de sık sık Ebceloğlu'nun mezarını ziyaret edip dualar okuyanlardan birisiymiş.

   Anlatılan  bir efsaneye göre ,Ebceloğlu, camii'ye gelir ,sessizce oturur, ibadetini yapar, gidermiş. Camii cemaatinin dikkatin çekmiş.Bir gün demişler ki; "Derviş, sen kimsin? Geliyorsun, namazını kılıp gidiyorsun.Yaktığımız ateşte ısınıyorsun. Senin odun, yakacak gibi şeyler  getirme durumun yok mu?" Demeleri üzerine, o akşam namazdan önce iki kurdun üzerleri odun yüklü olarak geldiklerini, üzerlerindeki odunları camii nin önüne bırakıp gittiklerini namaza gelenler görüyorlar.Herkes hayretler içerisinde kalıyor. Ebceloğlu' nun nasıl bir insan olduğunu o zaman  anlıyorlar.

   Okul yapımı için mezarlıklar dozerlerle kazılırken; kemiklere rastlandığı gibi, kanlı kefen parçalarının da görüldüğü ve Ebceloğlu'nun şimdiki mezarının bulunduğu  yerde dozerin hareket edemediğini, sık sık arızalandığını, defalarca denendiği halde dozerin iş yapamadığını anlatan Saatçi, Ömer YALIN, o zamanki bazı büyüklerinde anlattıklarını ciddiye alan yetkililerden bazıları şimdiki yerin etrafını çevirirler.

   Biz eğitimcilere ve yetkililere düşen görevlerden bazıları da ; böyle ermiş kişileri bulmak, haklarında bilgiler derlemek ve yeni nesillere kültür mirası olarak bırakmak olmalıdır. "Geçmişini bilmeyen milletler, gelecekten bihaberdirler."

 

   Belli kaynaklar olmamasına rağmen Tepe Camii ve Ebceloğlu' na ait bilgiler halk tarafından dile getirilen rivayetlerdir. Camiin Vakıflara ait olduğu bilinmekte, ancak Ebceloğlu ,bildiğime göre Vakıflarca henüz tanınmamıştır. Buranın da yetkililerce ele alınıp, daha düzenli bir hale getirilmesi dileğimizdir.

ARAŞTIRAN DERLEYEYEN: ALİ AYDEMİR

AdminAdmin

YORUMLAR
ÇOK OKUNANLAR