Mucur Gazetesi
HV
25 NİSAN Perşembe 13:31

3.9029, 3.9129, 3.9229, 3.9249

HALİL DURUKAFA
HALİL DURUKAFA
Giriş Tarihi : 13-03-2017 10:00

 Sun Zi tarafından yazılan ”Savaş Sanatı” adında bir eser okudum. Eser, insanlık tarihinin en eski ve üzerinde en fazla araştırma ve tartışma yapılmış strateji eseri olarak değerlendiriliyor. Eserin geçmişi Çin’in Savaşan Beylikler dönemine (MÖ403-221) kadar uzandığı kanıtlanmış durumda. Eserin içerisinde şöyle bir paragraf geçiyor:

Savaşa girmek demek, bin tane hafif savaş arabası, bin tane ağır nakliye arabası, yüz bin zırhlı piyade, ayrıca 500 metre uzağa taşınacak yiyecek, ülke içerisinde ve dışarısında yapılacak harcamalar, konuklar için ağırlamalar, ıvır-zıvır malzeme, araba ve zırhların bakımı, hergün binlerce altın gider demektir.

Bu nedenle savaşta gözükara bir hız hoş görülebilir ama işi maharet göstereceğim diye uzatmanın yararı görülmemiştir. Savaşta zaman kaybetmek bir ülkeye yararı olacak iş değildir. Bu nedenle savaşın getireceği zararı bilmeyen kişiler, savaşın getireceği yararı da bilemezler.

Ülkenin fakirleşmesi ordunun uzak sefere çıkmasındandır; uzak sefer halkı yoksullaştırır. Ordunun yakınında fiyatlar yüksek olur, fiyatlar yüksek olursa halkın ekonomik gücü tükenir. Ekonomi iflas edince acilen zorla özel vergiler tahsil edilmeye başlanır. Güç tükenir, elde avuçta bir şey kalmaz, ülke halkı, her aile dara düşer. Böylece giderlerin onda yedisi halkın omuzlarına yüklenir. Devletin harcamaları ise gelirinin onda altısı demektir.

Bu nedenle komutan yiyeceğini düşmandan sağlamaya dikkat eder… Savaş halkın hayatını elinde tutar, bir ülkenin selametini tayin eder.”

Kitap milattan önce yazılmış bir kitap, tabi o zamanın koşullarıyla şimdinin teknoloji arasında uzak ara fark vardır. Fakat genel felsefe, tıpkının aynısıdır diye düşünüyorum.

Adam hakikaten onca yüzyıl önceden bugünü yazmış mı ne? Çünkü yıllardır günlük olarak Dolar kuruna, Euro kuruna, Altın’ın değerine ve Borsa Endeksine bakmıyordum. Bugünlerde internetin başındayım ve kurları takip ediyorum.

 3.9029,  3.9129, 39229, 3.9249…     

YORUMLAR