Mucur Gazetesi
HV
28 MART Perşembe 19:55

Karacakurt Kızı Tuturuk Ebe

Serdar Güneş
Serdar Güneş
Giriş Tarihi : 21-12-2015 10:15

   1298 yılında Kırşehir ili Mucur kazası Karacalı köyünde doğmuş 1904 yılında DAĞÇİFTLİĞİ köyüne Solak Mehmet eşi olarak gelin gelmiştir.1915 yılında seferberlik zamanın da kocası 35 yaşlarında Çanakkale'ye savaşa gitmiş geri dönmemiş, 6 sı erkek, 1 tane kız olmak üzere 7 tane çocuğa hem analık hem de babalık yapmıştır. Tuturuk Ebe köy de sözü dinlenen ahalide ve köy meclisinde fikirleri önerileri kabul gören bir Osmanlı kadını olarak bilinirmişti. Zamanla adını sülalesine lakap olarak veren TUTURUK Ebe seferberlik yıllarında DAĞÇİFTLİĞİ köyünde eli silah tutan erkekler savaşa gitmelerinden dolayı Solak Mehmet eşi TUTURUK (FATMA) Ebemiz  köyünün  başına geçmiş şehir ve kazadan gelen devlet büyüklerine köyde öncülük etmiştir. Bunun üzerine ATATÜRK'ün ekibi olan Mucur Nahiyesi Köy Yönetim Reisliği kararı ile DAĞÇİFTLİĞİ köyüne KAYE (muhtar) olarak atanmıştır.

  Kırşehir -Mucur Havalisinde ilk kadın muhtarın KARACAKURT Aşiretinde olması KARACAKURT aşiretinin kadına verilen önemi ve kadının köy meclisinde yönetiminde söz sahibi olmasını sağlamıştır TUTURUK NİNEMİZ 1965 yılında vefat etmiştir mezarı DAĞÇİFTLİĞİ köyündedir. TUTURUK ninenin ilk kadın muhtar olması çevrede kadına önen vermeyen kadını aşağılıcı sayan zihniyet teki insanlar yadırgamışlar ve şöyle demişlerdir ; BAT DÜNYA BAT TUTURUKTA KAYE OLDU; diye yakınmalar yapmışlardır ve söylenmişlerdir.

   Tuturuk Ebe hakkında bize Erdal Şahının verdiği bilgiye göre Tuturuk ebe aynı zamanda köyün doktoruydu.hasta olan ona gelir şikayetini anlatır tebessüm ve hoşgörüsüyle hastaya kullanacağı özel yapım ilaçlarda önerirdi. Sarılık keser doğuracak kadınlara ebelik yapar. Gelenek görenek ve ananelere bağlı kalınmasını büyüklerle konuşurken saygıda kusur edilmemesini, büyüklerin önünün geçilmemesini, gelen misafirlere saygı gösterilmesini, misafir gelince baş köşeden oturulmayıp misafire yer verilmesi kavgadan kötü sözden uzak durulmasını anlatırdı Tuturuk ebe köyümüzün yaşlı ve bilge bir büyüğü olarak tarla bağ,bahçe ve ev işlerinde yardımlaşmaya çok önem verir,toplu olarak yapılması gereken, bulgur kaynatma,bulgur ayıklanması ve el değirmeninde çekilmesinde köy gençlerinin,gelinlerinin birleşerek imece usulü yardımlaştıklarını, aynı şekilde köy erkek ve gençlerinin öküzü atı ölen köy halkının maddi manevi emek gücü ile aynı şekilde imece usulü yardımlaşmada ısrarcı ve teşvik edici olduğu Bademcik rahatsızlığı konusunda ocaktı temelde bağdemcik rahatsızlığını kendi usul  ve yöntemleriyle tedavi ettiğini. Ayrıca iyi bir aşçı olduğu düğün, nişan ,mevlit ve anma günlerinde yemek yapan köy halkına tarifte bulunur yemeklerin daha lezzetli olmasını sağladığı günümüzde de büyüklerimiz tarafında anlatılmaktadır yöntemleriyle tedavi ettiğini. Ayrıca iyi bir aşçı olduğu düğün, nişan ,mevlit ve anma günlerinde yemek yapan köy halkına tarifte bulunur yemeklerin daha lezzetli olmasını sağladığı günümüzde de büyüklerimiz tarafında anlatılmaktadır.

YORUMLAR