Mucur Gazetesi
HV
28 MART Perşembe 14:28

ADAM OLMAK

Serdar Güneş
Serdar Güneş
Giriş Tarihi : 17-09-2015 23:00

 Adam olanların sayısı o kadar azaldı ki günümüzde onları mumla arar olduk. Her gördüğümüz gözü, ağzı, burnu olanı adam sanıyoruz. Ama öyle değil işte her ağzı, gözü, burnu olan adam olmuyor. Zaten adam da sonradan olunmuyor. Adam doğuluyor. Bizim çocukluğumuzda ilkokullarda ahlak bilgisi ayrı bir ders olarak okutulurdu ve içinde güzel kıssadan hisseler olurdu. Güzel hikayeler vardı.Belki de bizden sonra müfredat  kaldırıldığı içindir ki adam olma sayısında hızlı bir düşüş yaşıyoruz.

 

O güzel hikaye  şöyleydi:

 

Köyün birinde bir adam oğlunun yaptıklarını gördükten sonra hep aynı sözü söylermiş:

"Sen adam olamazsın, sen adam olamazsın."

 

Çocuk büyür. Bir gün babasının sen adam olamazsın sözünden sonra terk eder köyünü, babasını, payitahta gider. Okullara gider, okur yazar. Gün gelir  devletin başına sadrazam olur ve ilk yaptığı iş mahiyetindeki askerlerden birkaçını köyüne gitmek üzere görevlendirir.

Askerler  köye giderler, sadrazamın babasını bulurlar apar topar adamı alıp sadrazamın huzuruna çıkarırlar.Sadrazam sırtı dönük şekilde babasını karşılar. Sonradan döner babasına ve ağzından şu cümleler dökülür.

"Hatırladın mı baba, hep derdin ki, 'sen adam olamazsın, sen adam olamazsın'  Bak ben ülkede padişahtan sonra ülkeyi yöneten sadrazam oldum gördün mü?" der.

Baba içini çekerek der ki:

 

" Oğlum ben sana sadrazam olamazsın demedim ki, adam olamazsın, dedim ve gördüm ki adam olamamışsın. Eğer adam olsaydın bu ihtiyar babanı gelir ziyaret ederdin. Elini öper, hatrını sorardın. Öyle asker zoru ile makamına getirtmezdin."

 

Şimdi, günümüzde de bakıyoruz; adam olamayan ama adama benzeyen bir sürü yaratık var etrafımızda ve bize benziyorlar. Onların da gözü, ağzı, burnu, kulağı var  ama adam değiller. Adam olan kişi toplumda sevilen, sayılan, ağırlığı olan, kimsenin kötülüğünü istemeyen kişidir.Doğup büyüdüğü toprakları unutmayan, hemşerileri için elinden geleni yapan, yapmaya gayret eden insandır. Yoksulu, garibanı, yetimi korur gözetir.Maalesef günümüzde görüyoruz ki, adam olma yolunda toplum olarak sıfırı tüketiyoruz. Hiç kimse adam olma derdinde değil, herkes  adam gibi görünme derdinde. Amma velakin her gözü, ağzı, burnu olandan  adam olmuyormuş. Bunu gün geçtikçe daha iyi anlıyoruz ve geçmişi, o zaman yaşanılanları, o zamanın adam gibi adamlarını özlüyoruz.

Hani bir şiirde yazmış ya şairin biri: "Erzurum'a kar yağardı, adam boyu adamlar da adamıdı o zaman"

 

 Son yıllarda  memleketin birçok yerine de kar yağmaz oldu. Şairin yazdıklarına inat kar yağmıyor, adam da çıkmıyor memleketten. Özü sözü bir, doğru, sözü   ok gibi olanları özledik. Belki bizler ömrümüzün belli bir zamanını az da olsa güzelliklerle yaşadık lakin bizden sonra olan çocuklarımıza, onların  çocuklarına acıyarak bakar olduk. Bizler adam gibi adamları az da olsa gördük lakin yeni yetişenler göremeyecekler üzüntümüz ona.

Sağlıcakla kalın...

YORUMLAR