Mucur Gazetesi
HV
25 NİSAN Perşembe 22:01

Şeyh Edebali Etkinliklerle Anılacak!

Osmanlı İmparatorluğu'nun fikir babası olan ve Osman Gazi'nin hocası ve aynı zamanda kayınbabası Şeyh Edebali, düzenlenecek törenlerle anılacak.

YAŞAM
Giriş Tarihi : 08-09-2018 18:16   Güncelleme : 08-09-2018 18:16
Şeyh Edebali Etkinliklerle Anılacak!

     İnaç Köyü Şeyh Edebali Derneği Başkanı Mehmet Kayaoğlu, yaptığı açıklama ile Şeyh Edebali Anma etkinliklerine ilişkin bilgiler vererek anma  programının 20 Eylül Perşembe günü Cacabey Meydanı'nda yapılacağını duyurdu. Saat 10.00'da start alacak etkinliklerde Kırşehir Belediyesi Mehter Takımı Gösterisi sunulacak. Ardından programda Uluslar arası Halk Dansları gösterilerine yer verilecek ve saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasını takiben açılış konuşması gerçekleştirilecek.

         Şeyh Edebali'nin anlatılacağı ve tanıtılacağı anma töreni Bursa Kılıç Kalkan Ekibi Gösterisi, yemek ikramı ve dua ile sona erecek.

ŞEYH EDEBALİ KİMDİR?

            Şeyh Edebali 1206 ile 1208 yılları arasında doğduğu rivayet edilir. Kırşehir İli Mucur İlçesi İnaç köyünde doğmuştur. Aslen Karamanlı'dır. Edebalı ilk tahsilini Karaman´da yaptı. Hanefi hukukçusu Necmeddin ez-Zahidi´nin öğrencisi oldu. Daha sonra Dımaşk´a(Şam)giderek Sadreddin Süleyman b.Ebül-iz ve Cemalettin el-Hasiri gibi dönemin tanınmış alimlerinden dini ilim tahsil etti. Şam´dan ülkesine dönünce tasavvufa yöneldi. Eskişehir yakınlarında bulunan İtburnu Köyü´nde bir zaviye kurarak halkı irşada başladı. Aşıkpaşazade zaviyesinin hiç boş kalmadığını, Edebalı´nın gelip geçen fukaranın her türlü ihtiyacını gidermeye çalıştığını, hatta bu maksatla koyun sürüsü bulundurduğunu kaydederler. Tefsir, hadis ve özellikle İslam hukukunda uzmanlaşmıştır. Mevlânâ Celaleddin-i Rumi ve Hacı Bektaş-ı Veli gibi, zamanının büyüklerinin sohbetinde bulunmuştur. Tasavvuf yoluna girdiği, Alevi önderi Baba İlyas halifelerinin ileri gelenlerinden olduğu belirtilmektedir. Doğum tarihi kesin olmamakla beraber, 1206 yıllarında doğduğu tahmin edilmektedir. Alim, faal, varlıklı, çevresi için örnek teşkil eden bir kişi olan Şeyh Edebali, Eskişehir yakınlarında o zamanki adıyla İtburnu denilen köyde yaşar, yaptırmış olduğu zaviyede öğrenci yetiştirir ve halkı aydınlatırdı. Bilecik'te bir dergah yaptırmış, Osman Gazi'yi de birçok defa burada misafir etmiştir. Şeyh Edebalı ahi teşkilatının reisi idi. Ahi Şehliğinin Edebalı´dan sonra kime geçtiği bilinmemektedir; ancak daha sonra I.Murat´a intikal etmiştir. 1326'da 120 yaşlarında Bilecik'te vefat etmiş, dergâhının zikir odasına gömülmüştür. Bilecik 'de ve Eskişehir'de adına türbeler yapılmıştır. Vefatından bir ay sonra kızı, dört ay sonra da damadı Osman Gazi vefat etmiştir.

haber merkezi

AdminAdmin

YORUMLAR
ÇOK OKUNANLAR