Mucur Gazetesi
HV
29 MART Cuma 08:04

AEÜ 4. Ahilik Sempozyumu'na Ev Sahipliği Yapacak!

Ahi Evran Üniversitesi (AEÜ), 4-6 Ekim tarihlerinde gerçekleştirilecek olan 4. Ahilik Sempozyumu'na ev sahipliği yapacak.

EĞİTİM
Giriş Tarihi : 07-09-2018 13:37   Güncelleme : 07-09-2018 13:37
AEÜ 4. Ahilik Sempozyumu'na Ev Sahipliği Yapacak!

       Ahi Evran Üniversitesi (AEÜ), 4-6 Ekim tarihlerinde gerçekleştirilecek olan 4. Ahilik Sempozyumu'na ev sahipliği yapacak.

         Uluslararası IV. Uluslararası Ahilik Sempozyumu'na ilişkin Ahi Evran Üniversitesi resmi internet sayfasından yapılan bilgilendirmede, sempozyumda sunulan bildirilerin, üniversite tarafından “IV. Uluslararası Ahilik Sempozyumu Bildirileri” başlığı altında kitap olarak basılacağına dikkat çekildi.

IV. Uluslararası Ahilik Sempozyumu'na ilişkin düzenlene kurulu adına bir açıklamada bulunan  Prof. Dr. Ahmet Gökbel ve Doç. Dr. Ahmet Gündüz şunları kaydetti: " Ahilik, Türk-İslam Medeniyetinin önemli ve incelenmesi gereken müesseselerinden biridir. Orta Çağ İslam dünyasında doğup, büyümesi, gelişmesi, devlet ve toplum hayatını derinden etkilemesi açısından önem arz etmektedir. Bu öneme binaen Ahi Evran Üniversitesi Rektörlüğü olarak 2017 yılı Ekim ayında “XIII. Yüzyıl Öncesi Ahiliğin Temelleri” başlığıyla düzenlemiş olduğumuz sempozyumun devamı niteliğinde 4-6 Ekim 2018 tarihleri arasında “IV. Uluslararası Ahilik Sempozyumu”nu tertip etmeyi planladık. Sempozyumun amacı “XIII ve XVI. Yüzyıllarda Ahilik” konulu ve 1200-1600 yılları arasını kapsayan, çeşitli konu başlıkları çerçevesinde Ahilik ile ilgili uzman bilim insanları tarafından Ahiliğin akademik bir ortamda tartışılması, çeşitli fikirlerin tespiti ve yeni bilgilerin ortaya çıkmasını sağlamaktır.          

         Sempozyumda sunulan bildiriler, Üniversitemiz tarafından “IV. Uluslararası Ahilik Sempozyumu Bildirileri” başlığı altında kitap olarak basılacaktır. Sempozyuma yapacağınız katkılardan dolayı şimdiden teşekkür eder, saygılarımızı sunarız."

         Ahi Evran Üniversitesi'nden yapılan açıklamada IV. Uluslararası Ahilik Sempozyumu'nun konu başlıkları ise şu şekilde sıralandı: " Ahiliğin Anadolu’ya gelişi, kuruluşu ve teşkilatlanması, Ahiliğin Anadolu’ya geldiği dönemde Anadolu’nun siyasî, ekonomik ve sosyal durumu,  Ahiliğin Anadolu’ya yerleştiği dönemde Anadolu’daki çağdaş teşkilatlar (Mevlevilik, Bektaşilik vb.), Bacıyan-ı Rum, Abdalan-ı Rum ve Gaziyan-i Rum’un Ahi Teşkilatı ile münasebetleri, Türkiye Selçukluları (Anadolu Selçukluları) döneminde Ahilerin devlet içerisindeki siyasî rolü, Türkiye Selçuklu sultanlarının Ahilere bakış açısı, Türkiye Selçukluları devri şehirlerinde Ahilik ve Ahiler, Türkiye Selçukluları devrinde dervişler, babalar ve bunların Ahilik ile münasebetleri, Türkiye Selçukluları devrindeki kaynak eserlerde adı geçen Ahiler ve faaliyetleri, görevleri, Türkiye Selçukluları zamanında Bizans ve Avrupa’da Ahilik benzeri teşkilatlar, Türkiye Selçukluları zamanında Bizans ve Avrupa’da Bacıyan-ı Rum, Abdalan-ı Rum ve Gaziyan-ı Rum benzeri teşkilatlar, İbn-i Battuta ve benzeri seyahatnamelerde Ahilik, Türkiye Selçukluları ve Beylikler döneminde Ahiler ve faaliyetleri, Türkiye Selçuklu dönemi kültür ve edebiyat eserlerinde Ahilik, Osmanlı Devleti’nde askerî teşkilat ve Ahilik, Osmanlı Devleti döneminde sosyal-kültürel yapılanmalar ve Ahilik, Osmanlı Devleti’nin kuruluşunda Ahilerin rolü, Osmanlı Devleti’nin fetihlerinde Ahilerin faaliyetleri ve rolleri, Osmanlı Devleti döneminde Ahilerin siyasi faaliyetleri, Osmanlı kuruluş ve yükselme dönemine çağdaş olan dönemde Bizans ve Avrupa’da Ahilik benzeri teşkilatlar, Osmanlı Devleti’nin kuruluş ve yükselme döneminde Bizans ve Avrupa’da Bacıyan-ı Rum, Abdalan-ı Rum ve Gaziyan-i Rum benzeri teşkilatlar, Osmanlı Devleti’nde padişahların Ahiler ile olan münasebetleri, Osmanlı Devleti dönemi kültür ve edebiyat eserlerinde Ahilik, Osmanlı Devleti döneminde esnaf-devlet münasebetleri, Osmanlı Devleti döneminde yapılan esnaf merasimleri (1200-1600), İlgili dönemde (1200-1600) Ahiliğin eğitim, sosyo-ekonomik vb konulara etkisi, İlgili dönemde (1200-1600) Ahilik ile ilgili diğer konular."

haber merkezi

 

 

 

 

 

 

 

AdminAdmin

YORUMLAR
ÇOK OKUNANLAR