Kırşehir Organize Sanayi Bölgesi Başkanı Süleyman Eraslan, Kırşehir OSB’nin geçtiğimiz aylarda genişletilmesi çalışmalarının tamamlanmasının andından yasal prosedürün de sonuçlanarak, yatırımcıların arsa taleplerini yerini getirmek istediklerini açıkladı.
Mevcut Organize Sanayi Bölgesi, ihtiyaca cevap veremediği için Vali H. Mete Buhara, AK Parti Kırşehir Milletvekili Mustafa Kendiri, Kırşehir Belediye Başkanı Selahattin Ekicioğlu, AK Parti İl Başkanı Seher Ünsal ve OSB Başkanı Süleyman Eraslan’ın genişletilmesi talepleri nihayet geçtiğimiz aylarda sonuç vermişti. Mevcut Organize Sanayi Bölgesi’nin Kırşehir’de yeni istihdam alanları oluşturmak ve üreticilerimizin önünü açarak ilimiz ekonomisine ve istihdamına katkı sunması amacıyla 141 hektar daha genişletilmesi kararı çıkmıştı.
Bu kararın yasal prosedürlerin yerine getirilerek sonuçlanmasını beklediklerini belirten Kırşehir Organize Sanayi Bölgesi (OSB) Başkanı Süleyman Eraslan, açıklamalarda bulundu.
Kırşehir OSB Başkanı Eraslan, bölgede 80’e yakın irili ufaklı fabrika ve tesis bulunduğunu ve buralarda 2 bin civarında insanın istihdam edildiğini belirterek, şunları ifade etti:
“Malumunuz üzerine Organize Sanayi Bölgesine de yeni yer tahsis edildi. Ancak bu çalışmaların tamamlanması için belli bir süre geçmesi gerekiyor. Hadi deyince olacak birşey değil bu. Sayın Valimiz Mete Buhara Bey sağ olsun konuyla çok alakalı, Belediye Başkanımız da. Aynı şekilde tüm siyasi partilerde öyle. Kırşehir’de bu konuya duyarsız neredeyse kimse yok. Ancak ortaya çıkacak bir icraat var. Bununla herkese hızlı bir şekilde bir yer tahsisi yapıldı çok da güzel ve başarılı bir çalışma oldu. Tamamen otobana sıfır bir cephesi oldu. Dolayısıyla otobandan başlayarak bizim Organize Sanayi’ye kadar geliniyor. Biz aslında Kayseri Yoluna da cephesi olsun istemiştik, doğru olan da buydu. Planlanan sistem ile Vali Bey, Belediye başkanı, Milletvekilleri, STK başkanları bu konuda hep birlikte hareket etti, iki tarafa da cephesi olsun diye çalışma yapıldı. Ama Tarım Bakanımız biraz zorluyor açıkçası. Hâlbuki Kırşehir OSB bölgesi, tarım alanı değil. Çünkü insanlar burada ektiklerinin karşılığını alamıyorlar. Bu bölge bir Amik Ovası, Maraş Ovası değil. Burası karasal iklimi olan ve kumlu bir alan. Dolasıyla yaptığımız tüm çalışmalar sonucu Tarım bakanımız da gerekçeleriyle birlikte ikna edildi ve bölgemizin 141 hektar alanın genişletilmesi kararı çıktı. Şimdi bizde sonuç olarak jeolojik zemin çalışmasını yaparak gönderdik. Bakanlıkta bu çalışmalar devam ediyor. Tabi burada istimlak yapılması gereken yerler var. Onun yapılması da ne kadar sürer bunuda zaman gösterecek net bir tarih gösteremiyoruz.”
Kırşehir’de OSB arsa var, ama yatırımcıları verilmiyor, ya da yatırımcıları zorluk çıkarılıyor” şeklindeki sözlerin gerçekleri yansıtmadığını ve Kırşehir’e büyük zarar verdiğine dikkat çeken Süleyman Eraslan, şöyle devam etti:
“Maalesef Kırşehir’e yatırımcıların geldiği, fakat il yöneticilerinin çeşitli zorluklar çıkardığı gibi dedikodudan ibaret bir takım sözleri sizler gibi bizler de duyuyor ve bundan son derece üzüntü duyuyoruz. Bu dedikoduyla aslında biz farkına varmadan kendi ayağımıza kendimiz kurşun sıkıyoruz. Efendim boş depolar, boş arsalar var, bunlar neden yatırımcılara verilmiyor türünden eleştiriler alıyoruz. Kırşehir'de öyle büyük, boş depo falan yok. Dışarıda konuşulan bu boş konuşmalar Kırşehir’e ve Organize Sanayimize inanılmaz zarar veriyor. Diyelim ki Kırşehir Organize Sanayide boş yer var diyelim. Bunu duyan Bakanlık ya da yetkili merciler diyorlar ki ‘Kırşehir'e endüstri alanı sanayi alanı açmayın zaten boş yer var!’ diyorlar ve bizim genişletilmesini istediğimiz taleplerimize sıcak bakılmıyor. Bu o kadar yanlış bir konuşma ki Kırşehir Organize Sanayi’ye en çok zararı bu konuşmayı yapanlar veriyor aslında.
“Bizim Kırşehir Organize Sanayi Bölgesi 1989'da kurulmuş. 1995li yıllarda tahsis yani yer satışı başlamış. O zaman Organize Sanayi Bölgesi kanunu bile çıkmamıştı. 2000'den sonra çıktı. O dönemlerde 95'li, 97'li yıllarda buraya başlandı. O dönemin mantalitesiyle, projesiyle burada arsa planlaması yapılmış o da zaten 5'şer dönüm 7'şer dönüm küçük küçük parseller. Dolayısıyla bunlar son derece küçük ve şu anki mevcut ihtiyacı karşılayacak düzenli bir planlama değil. Şu anda buraya gelen sanayicilerimiz zaten 200 dönüm, 300 dönüm yerler istiyor. Böyle bir şeyi mevcut sanayinin fiziki durumu bile müsait değil. Bizdeki parseller en fazla 10 dönüm ve birçoğu da birleştirilmiş. Özellikle boş yer var derken böyle bir şeyin olmadığı herkesin görebileceği bir durumdu. Çünkü bir kere burası resmi bir kurum. Her şey bakanlığın sitesinden otomatik girilip kontrol edilebiliyor her vatandaşa da açık. Kaldı ki burada bir kişiye yer tahsis edildiğinde vatandaşın yatırım süresi var. Her hangi bir tahsis yapılırken belli bir süre var ve yatırımcı bu şartları yerine getirmediği takdirde tahsis işlemi iptal ediliyor.Yani şartları var, yapılmadığı takdirde kimsenin iptal etmesine gerek yok sistem otomatik olarak iptal ediliyor. Dışarıda boş bir söylem var. Bu da Organize Sanayi Bölgesi’ne inanılmaz zarar veriyor. Birde kiraya verilmesin gibi bir düşünce var. Ne yani vatandaş iş yerini kendisi yapamıyorsa iş yeri açmaya hakkı yok mu? Fabrika açmak için illaki fabrika inşaatı mı yapmak gerekiyor. Kayseri'de dünya kadar kiracı olan fabrikatör var. Kırşehir Organize Sanayi'nin eti ne, budu ne. Şurada 5-10 sanayicimiz var, onları tedirgin ederek, zarar vermek isteyenler var. Bizler bugüne kadar hep sabır ettik, memleketimize yatırım yapanlara sahip çıktık, çıkmaya devam ediyoruz. Ama bazı hemşehrilerimiz bu dedikodulardan, haksız ve yersiz suçlamalardan dolayı kırılıyorlar, üzülüyorlar, yatırım şevkleri kalmadığı için biraz güçlenince başka illere gidiyorlar.” (SÜMEYE KILIÇ)