Mucur Gazetesi
HV
11 EKİM Cuma 13:47

“Şehrimizin en uygun yerine yeni bir Atatürk Anıtı yapılmalı”

GÜNCEL
Giriş Tarihi : 21-12-2022 16:02   Güncelleme : 21-12-2022 16:27
“Şehrimizin en uygun yerine  yeni bir Atatürk Anıtı yapılmalı”

 

         Kırşehir’de bir grup hemşehrimizin biraraya gelerek kurduğu Kırşehir Anıt Heyeti, Cumhuriyetimizin kurucusu Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün 24 Aralık 1919’da Kırşehir’e gelişinin görkemli bir şekilde sembolize eden Atatürk Anıtı’nın şehrimize yapılması için kolları sıvadılar.

         Kırşehir Anıt Heyeti’nden Güven Berk imzasıyla ilk olarak Kırşehir Belediye Başkanı Selahattin Ekicioğlu’na yazılı bir talepte bulunuldu.

Şehrimiz Kalesi üzerine yapılacak park içinde geniş bir çimenliğin ortasına Kırşehir ve Kırşehir tarihine yakışan, yarışma ile tespit edilecek en uygun kompozisyon ile yaptırılacak özgün bir Anıt’ın geleceğimize bir anı olarak kalacağını belirten Kırşehir ANIT Heyeti’nin Belediye Başkanı Selahattin Ekicioğlu’na gönderdiği yazıda şu ifadelere yer verildi:

“Bilindiği gibi, Kurtuluş Savaşı’nın Samsun Ankara güzergâhındaki hazırlık çalışmaları arasında Kırşehir’in de ÖNEMLİ bir yeri mevcuttur.

24 Aralık 1919’da Mustafa Kemal Paşa ve Heyetini, Mucur’a yakın yerde atlılarla karşılayan Kırşehirliler, coşkun sel gibi bir kalabalıkla şehre girmiştir. Halk, Mustafa Kemal Paşa ve Heyetini ana gibi koklayıp bağrına basmıştır.

Kırşehir’de büyük bir MORAL bulan Mustafa Kemal Paşa ve Heyeti; Kırşehir Gençlik Derneğini ziyaretlerinde Dernek Tüzüğünü de okuyunca çok mütehassıs olmuştur:

İSABETLİ KARARLARI ve METİN FİKİRLERİ ile KIRŞEHİR GENÇLERİNİ;

Kurtuluş Mücadelesinde, Vatanımız Gençliğine, ÖRNEK: DONANMIŞ, BEZENMİŞ BİR GENÇLİK olarak gördüklerine kanaat ederek Heyetle birlikte İMZALAYIP BELGELEMİŞLERDİR.

“Kırşehir Lisesi 1963 Mezunları olarak; Kastamonu (ŞERİFE BACI), Maraş (SÜTÇÜ İMAM), Gaziantep (ŞAHİN BEY) gibi illerimizde bulunan konulu anıtlara benzer şekilde Kırşehir’de de konulu bir ANIT yaptırılması fikri doğdu.

“Bu fikri gerçekleştirmek üzere Kırşehir’e ANIT Heyeti olarak bir çalışma başlattık ve Mustafa Kemal Paşa’nın o akşam Fener Alayındaki SÖYLEVİ’ni konu eden bir ANITIN yapılması için çalışma başlatılmasına karar verdik.

Mustafa Kemal Paşa söylevinde Şair Namık Kemal’in şu beytini okur.

“Bir Kemal diyor ki:

“Vatanın Bağrına Düşman Dayamış Hançerini

Yok mudur Kurtaracak Bahtı Kara Maderini”

Yine bu Milletin içinden çıkan bir Kemal de der ki:

“Vatanın Bağrına Düşman Dayasın Hançerini

Bulunur Kurtaracak Bahtı Kara Maderini” Mustafa Kemal Paşa, halkın önünde düşmanın hançerini vatanın bağrından söküp atmaya AND eder. Bu suretle Hukuki Siyasi Sosyal hazırlık çalışmalarının sonunda Kırşehir’de Silahlı Mücadelenin fitilini ateşlemiş olur.

“Anadolu'nun tam orta yerinde KIRŞEHİR'de Yüce kurtarıcı Gazi Mustafa Kemal Atatürk tarafından Kurtuluş Savaşı'nın Silahlı Mücadele sözünün verildiği 24 Aralık 1919 akşamı SÖYLEVİNİ simgeleyen bir ANITIN yapılması Kırşehir'in Şanlı tarihinin ALTIN SAYFASINI geleceğe taşıyacaktır.

“Vatanın bağrına Anadolu’nun tam ortasında Kırşehir’de dayanmış SEMBOLİK HANÇERİ, bu hançeri söküp atmayı AND EDEN MUSTAFA KEMAL PAŞA’yı Heyetindeki KİŞİLERİ ve zamanın Kırşehir BÜYÜKLERİ’ni birlikte KOMPOZE ederek konulu bir ANITIN yaptırılması KIRŞEHİR’E ÇOK YAKIŞACAKTIR.

“Günün mana ve ehemmiyetini anlatan RÖLYEFLER ile duvarları süslenecek ANIT için, halen boş olan Kırşehir KALESİ çok uygun bir yer gibi görülmektedir.

Kale üzerine yapılacak Park'ta geniş bir çimenliğin ortasına Kırşehir ve Kırşehir tarihine yakışan, yarışma ile tespit edilecek en uygun KOMPOZİSYON ile yaptırılacak ÖZGÜN bir ANIT geleceğimize bir ANI olarak kalacaktır. 14.12.2022

“Bilgilerinize arz ederim. Saygılarımızla.” (SÜMEYYE KILIÇ)

 

AdminAdmin

YORUMLAR