Mucur Gazetesi
HV
19 NİSAN Cuma 03:09

Bir Ahilik Haftası daha geride kaldı!..

GÜNCEL
Giriş Tarihi : 22-09-2022 13:02
Bir Ahilik Haftası daha geride kaldı!..


 

Bu yıl 35.'si düzenlenen Ahilik Haftası Kutlamaları, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin’in katılımıyla gerçekleştirildi.

Cumartesi günkü program Cacabey Meydanı’nda saygı duruşu ve İstiklal Marşımızın okunmasının ardından Jandarma Genel Komutanlığı’na ait Bando Gösterisi ve Mehteran Bölüğü konseri ile başladı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Ahilik Haftası Kutlama mesajının da okunduğu programda bir konuşma yapan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, Ahilik teşkilatı ve Ahi Evran-ı Veli'nin üretime katkı sağlayan en önemli unsurlardan olduğunu söyledi.

Sözlerine “Ekonomik hayatı düzenleme, ekonomide, üretimi, tüketimi, ticareti bütün çalışma hayatını düzenleme, bu yolun başındaki ilk problemdi ve bu sorunun çözülmesi gerekiyordu. Ahi Evran, bu sorunun çözüldüğünün ve evrensel ilkelere dayanarak çözüldüğünün adıdır.”  diyerek devam eden Bakan Vedat Bilgin, “Yani bu ülkede üretimin ilkelerinin kurulması, Ahilik dediğimiz şey, birincisi budur. Üretimin hangi ülkelere hangi ahlaki, hangi insani ilkelere dayalı olarak çözüleceğinin cevabını vermiştir. İkincisi bir eğitim sistemi kurmuştur. İnsan her şeyden önce kendi insanlık değerlerini öğrenmelidir. Ahilik böyle bir eğitim sistemini böyle bir ahlakı inşa etmiştir. Üçüncüsü bir dayanışmadır. Yani üretime katılan herkesin birlikte başaracağı, üretimin bir bütün olduğu ticaretle zanaatın bir bütün olduğunun gösterilmesi ve bunun da ancak dayanışma sayesinde gerçekleştirilmesinin adıdır." dedi.

Türklerin Anadolu'da tesadüfen yaşamadığını ifade eden Bakan Bilgin, Ahiliğin çalışma hayatını düzenleyen bugünkü modern anlamda sendikacılığın da temellerini, temel ilkelerini içinde barındıran bir müessese olduğunu dile getirdi.

Vali H. Mete Buhara ise konuşmasında şunları ifade etti:

“Aziz Milletimizin öz kültürü Ahiliği yaşatmak, Ahilik değerlerini anlamak, anlatmak, kadimden gelen Ahilik esaslarını, kaidelerini gelecek nesillere aktarmak ve O’nun kurucusu olan Ahi Evran-ı Veli’yi anmak gayeleri ile düzenlenen 35. Ahilik Haftası Törenine hoş geldiniz diyor, başta yoğun programlarına rağmen törenimize katılan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanımız Sayın Vedat Bilgin olmak üzere programımızı onurlandıran tüm konuklarımızı saygıyla selamlıyorum. Bu vesile ile hiçbir zaman Ahi Kenti Kırşehirimizden desteklerini esirgemeyen, Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’a ilimiz adına şükranlarımızı arz ediyoruz.Ahi Evran-ı Veli, “akıl, ahlak, bilim ve çalışma” prensipleri üzerine kurduğu Ahilik Teşkilatı ile esnaf ve zanaatkârlarımızı örgütleyerek Anadolu’da ticaretin ve sanatın kurumsallaşmasını sağlamış, bir yandan sanat erbabını yetiştirirken diğer yandan koyduğu kurallarla hem esnafımızı hem tüketiciyi koruyan bir değerler bütününü uygulamaya koymuştur. Türk İslam kimliğimizi esas alan, birlik ve beraberliğimiz üzerine inşa edilen ve bizlere ortak bir geçmişe sahip olduğumuzu hatırlatan bu değerler, üretim ve alışverişi daha fazla kazanç elde etme amacının çok ötesinde bir üslup ile ele almıştır.

“Ahilik mefhumu sadece esnaf ve sanatkarlarımız ile sınırlı bir mesele olmaktan öte bütün toplumu kucaklayan bütüncül bir değerler bütünüdür. Pir Ahi Evran Velinin, ‘Hak ile sabır dileyip bize gelen bizdendir. Akıl ve ahlak ile çalışıp bizi geçen bizdendir.’ diyerek kapılarını herkese açık tuttuğu Ahilik bizlere her zaman iyiyi, güzel ahlakı, doğruluğu, dürüstlüğü, kardeş olmayı, yardımlaşmayı, dayanışmayı öğütlemektedir. İnşallah bu öğütlere kulak verenlerden, birbirimize ve topluma faydalı olup ecdada layık olanlardan oluruz.

Bu duygularla, burada bizlerle beraber olan Kırşehir’imizin değerli esnafları başta olmak üzere alın teri ve emekle ülkemizin dört bir köşesinde işlerini hakkıyla sürdürülen güzel ülkemizin güzel esnaflarının ve Aziz Milletimizin Ahilik Haftası’nı kutluyorum.”

35. Ahilik Haftası Kutlamaları Resmi Törenine Milletvekili Metin İlhan’la birlikte katılan Belediye Başkanı Selahattin Ekicioğlu, yaptığı konuşmada şunları ifade etti:

“Bilindiği üzere, Ahi Evran-ı Veli'nin kurduğu teşkilat Anadolu'dan Balkanlara, Asya'dan Afrika'ya, Dünyanın birçok yerinde örgütlenen, bugünkü çağdaş anlamıyla Ticaretin, Sanayinin ve Sendikaların da temel ve evrensel prensiplerini oluşturmaktadır.Ahilik Felsefesinin Anadolu’nun ortasında birçok medeniyete beşiklik yapmış olan Kırşehir’imizin tarihsel ve kültürel olarak ne kadar önemli bir yeri olduğunun altını bir kez daha kalın çizgilerle çizmemiz gerekir.Ahilik Teşkilatı sadece bunlarla da sınırlı olmayıp, Anadolu’nun bizlere yurt olarak bırakılmasında öncü rol oynayan Anadolumuzda yine ilk kadın örgütlenmesi olan Bacıyan-ı Rum; Hacıbektaş’ta Kadıncık Ana gibi kadın örgütlenmeleriyle de Moğollara karşı savaşta çok önemli görevler üstlenmişlerdir. Ahi Evran-ı Veli, Hacı Bektaş-ı Veli, Yunus Emre, Fatma Bacılar, Kadıncık Analar, Âşık Paşa, AhmediGülşehri, Kaya Şeyhi gibi Erenlerin bizlere bırakmış oldukları felsefe ve kültürü gelecek kuşaklarımıza aktarmak hepimizin görevidir. Bu noktada Ahiliği ve Ahilik Felsefesini ve dolayısıyla da Kırşehir’imizi hem yurt içinde hem de yurt dışında tanıtma ve bu kültürün devamlılığını sağlama açısından hepimize büyük sorumluluklar düşmektedir. Çünkü Ahilik ve Ahilik Felsefesi sadece belirli haftalar ve günlerle sığdırılamayacak kadar evrensel bir öğretidir.Ülkemizin ve Dünyanın içinde bulunduğu ekonomik açmazlar ve kültürel sığlaşmanın içinden çıkarılabilmesinin en temel ve etkin yolu ise bundan yüz yıllar önce Anadolu’nun ortasında, Kırşehir’de filizlenmiş Ahilik Felsefesi ve değerlerinin yeniden inşa edilmesidir. Biz, Kurtuluş mücadelesinde, küllerinden yeniden doğmuş bir ulusun bireyleri olarak bunun mümkün olduğunu düşünüyor ve herkesi Ahilik Felsefesine ve Kültürüne sahip çıkmaya davet ediyoruz. Bu vesileyle Ahilik Felsefesi, kültürü ve değerlerinin UNESCO'nun dünya miras alanlarını seçmede kullandığı ölçü olan “üstün evrensel değer"e sahip olduğunu buradan bir kez daha hatırlatmak isterim.

Ahilik Felsefesinin, öğretilerinin ve kültürünün yaşatılarak gelecek kuşaklarımıza aktarılması doğrultusunda, içerisinde bulunduğumuz ve bugün burada Resmî Programını gerçekleştirdiğimiz 58. Esnaf Bayramı ve 35. Ahilik Haftası'nın tüm Ahi Esnafımıza, Kırşehirli hemşehrilerimize ve bütün yurttaşlarımıza hayırlı olmasını diliyorum.”

Konuşmaların ardından Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin tarafından Yılın Çırağı Samet Çakır'a, Yılın Kalfası Yağız Faik Aksu'ya ve Yılın Ahisi Zeki Satıcı’ya ödülleri takdim edildi. Bakan Bilgin yine, 2022 Yılı Ahilik Hizmet Ödülü'nü Jandarma Genel Komutanlığı Strateji Geliştirme ve Dış İlişkiler Başkanı Tümgeneral Sayın Cengiz Yıldız'a, Emniyet Genel Müdür Yardımcısı Sayın Ahmet Şengün'e ise 2022 Yılı Ahilik Onur Ödülü'nü takdim etti.

ValiH. Mete Buhara, TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken ve TOBB Genel Başkan Yardımcısı Cengiz Delibaş tarafından Bakan Bilgin’e Şed kuşatıldı.

Şed Kuşatma gösterisinin ardından Jandarma Genel Komutanlığı Çelik Kanatlar tarafından sunulan Helikopter Gösterisi vatandaşlarımızın büyük beğenisini aldı.

35. Ahilik Haftası Kutlamaları Resmi Törenine Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin’in yanı sıra Vali H. Mete Buhara, Ticaret Bakan Yardımcısı Sezai Uçarmak, Kırşehir Milletvekilleri Mustafa Kendirli ve Metin İlhan, Ankara Milletvekili Hacı Turan, Belediye Başkanı Selahattin Ekicioğlu, TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, ilimiz protokolü, esnaf ve sanatkârlar meslek kuruluşu başkan ve temsilcileri ile çok sayıda vatandaşımız katıldı.(HABER MERKEZİ)

 

AdminAdmin

YORUMLAR
ÇOK OKUNANLAR