Mucur Gazetesi
HV
20 NİSAN Cumartesi 02:49

"Aşure Günü; bereket ve birliğin simgesidir"

"Aşure Günü; bereket ve birliğin simgesidir"

GÜNCEL
Giriş Tarihi : 06-08-2022 15:13

         Kırşehir Müftüsü Mehmet Yaman, Aşure günü vesilesiyle açıklamalarda bulundu. Kırşehir Müftüsü Mehmet Yaman, Hicri ayların başlangıcı olan Muharrem ayının Müslümanlar için dînî, tarihi ve kültürel açıdan birçok mesaj barındıran önemli bir zaman dilimi olduğuna dikkat çekti.

         Kırşehir Müftüsü Mehmet Yaman, “İslam tarihi açısından bir milat kabul edilen ve insanlık açısından büyük manalar ihtiva eden Hicret, Muharrem ayında gerçekleşmiştir. İslam tarihinden günümüze mesajlar taşıyan Aşure günü ise 10 Muharrem de idrak edilmektedir. Müslümanlar için önemli ortak noktalar ve duygular ifade eden Muharrem ayının başlamasıyla yeni bir hicri yıla girmenin sevinci ile beraber Kerbela olayının da hüznünü bir arada yaşıyoruz. İslam inancına göre peygamberlerin hayatına dair birçok önemli hadisenin yaşandığı, bereket, paylaşma ve birliğin simgesi aşure tatlısının yapıldığı Muharrem ayının onuncu gününe denk gelen “Aşure Günü” idrak ediliyor” dedi.

MUHABBET VE MEŞAKKATİ PAYLAŞMAYI ÖĞRETİR

         Kırşehir Müftüsü Mehmet Yaman, “Bugün oruç tutmak sünnettir. Resulullah Efendimiz bir hadisinde şöyle buyurmuştur; “Ramazandan sonra en faziletli oruç, Allah’ın ayı olan muharremde tutulan oruçtur.” Tarihte birçok olaya sahne olmuş Aşure günü aynı zamanda birlik ve beraberliğimizin, paylaşma ve dayanışmamızın simgesidir. Aşure’de farklı tatlar bir araya gelerek yeni bir lezzet oluşturduğu gibi İslam dünyası da mezhebi, meşrebi, tarikatı, ırkı, rengi ile birbirinden farklı milletlerden oluşur. Bu sayede kültürümüzde oluşan birlikte yaşama ahlakı, bizlere sevinci, kederi, nimeti, külfeti, muhabbet ve meşakkati paylaşmayı öğretir” diye kaydetti.

         Tarihte yaşanan hadiselerden ders alınmasının önemine işaret eden Kırşehir Müftüsü Mehmet Yaman, açıklamasının sonunda birlik ve beraberlik çağrısı yaparak, “Yeni Kerbelalar yaşamamak için bizi biz yapan mukaddes değerlerimiz etrafında kenetlenip kalplerimizi birleştirelim. Gönüllerimizde birbirimize yer açalım, ortak acılarımıza ve çözüm bekleyen sorunlarımıza feraset ve basiretle yaklaşalım. Hz. Hüseyin’in asaletini ve güzel ahlakını kendimize şiar edinelim. Hz. Hüseyin Efendimiz başta olmak üzere Kerbela'dan bugüne kadar, hakikat, hürriyet, izzet ve mukaddesat uğruna canlarını feda eden bütün şehitlerimizi, rahmet, minnet ve şükranla yâd ediyorum” ifadelerini kullandı.

 

AdminAdmin

YORUMLAR
ÇOK OKUNANLAR