Mucur Gazetesi
HV
29 MART Cuma 09:39

Aptal Puma Sendromu

Giriş Tarihi : 10-12-2015 09:14

   Toplumsal yapımızdaki gelişmeler ve değişimlerin neticesinde hayat tarzımız, beklentilerimiz ve yaptıklarımız önemli ölçüde değişti. Olumlu yönde gelişenler olduğu gibi olumsuz yönde gelişenlerde oldu. Genel olarak bakıldığında olumsuz gelişmelerin birkaç adım önden gittiğini söylemek yanıltıcı olmayacaktır. Bekentilerimizn çeşitlenmesiyle birlikte bir dikkat dağınıklığı ve öncelik vermemiz gereken işlerin önceliklerinde belirsizlikler yaşanmaya başlandı. Aslında öncelik verdiğimiz şeylerin belkide öncelik verilmemesi gerektiğini algılayanımız olduğu gibi algılamayanlarımızda oldu. Ama sonuçta beklentilerimizi karşılayacak hedeflere gidebilmek için her yolu deniyoruz.

   İşte burada Aptal Puma Sendromu devreye giriyor. Aptal puma sendromu denilmesinin sebebine gelince; Puma vahşi kedilerin en önde gelenlerinden birisidir. Avını yakalmak için büyük çaba harcayan bir hayvandır. Ancak enerjisini avlayacağı hayvanın büyüklüğüne göre ayarlamasını bilecek kadar da zeki bir hayvandır. Elde edeceği kazanç miktarı harcayacağı enerjiden fazla ise avının peşine düşer aksi taktirde peşine düşmekten kaçınırmış. Hatta öyle ki, avının peşine düştüğü andan itibaren giderek hızlanan ve vücudunun tüm eklem ve kaslarını ortaya koyan bir yapıya sahiptir. Adeta ölümüne koşar. Bazı araştırmacılar buna “ölüm koşusu” da demektedirler. Bu koşunun sonunda ya av kazanır yada avcı kazanır. Ama genel olarak avcı kazanandır. Yani bir geyik avlamak için koştuğu süre ile, bir tavşanın peşinden geçirdiği süre hiçbir zaman aynı olmaz. Çünkü puma akıllı bir hayvandır ve koşarken harcadığı enerji miktarı avdan elde edeceği potansiyel enerji miktarını aştığı anda puma koşmaktan vazgeçer. Yenilgiyi kabul edip başka av arar. Bu nedenle ceylanın peşinden fazla, tavşanın peşinden çok daha az koşar.   

İşte tam bu özellik insanoğlunun kendisine belirlediği hedeflerin gerçekleşmesi için yaptığı uğraşlar içinde örnek oluşturmaktadır. İnsanoğlunun hedeflerine ulaşmak için pumanın yaptıklarının tam tersini yapmasına "Aptal Puma Sendromu" denilmektedir. Yani kişiler erişebilecekleri hedeflerin peşine koşabiliyorlarsa ve o hedefler ulaşabiliyorlarsa başarılı olacaklardır. Aksi taktirde enerjilerini ve zamanlarını boşa harcamış olurlar. Aslında boşa zaman geçirmiş olmak aklımızla alay etmek ve onu küçümsemek olacaktır. Bu nedenle sağlıklı düşünüp sağlıklı karar verebilecek yetenekleri geliştirerek doğru hedeflerin peşine koşulmalıdır. Yakalaycağımız hedef bizleri biraz daha ileri götürebilecekse bir anlamı olacaktır. Yoksa anlamsız olacağı gibi bizleri geride götürebilir. İşte bu durumda aptal puma sendromuna yakalanmış oluruz.

    Şimdi bir kenara çekilerek düşünelim. Peşinden koştuğumuz hedeflerin bizleri nereye götürdüğünü düşünelim. Yaptıklarımızın akıllıca mı yoksa akılsızca mı yapılıp yapılmadığına kara verelim. Harcadığımız emek ile ulaşılan sonuç arasındaki ilişkiyi iyice inceleyerek kararımızı verelim. Aslında burada sizin yapmanız gereken peşinden koştuğunuz av tavşan mı yoksa geyik mi? Harcadığınız enerji yaptıklarınıza değiyormu değmiyor mu? Allahın bizlere bahşetmiş olduğu canı yerli yerinde kullabiliyor muyuz? Yoksa boş işlerin peşinde koşarak kendimizi mi kandıryoruz. Düşünelim ve karar verelim. Çünkü verilen canın bir hesabı mutlaka olacaktır…

 

YORUMLAR