Mucur Gazetesi
HV
24 NİSAN Çarşamba 00:39

Seyfe Gölü Yamula Barajı Projesiyle Hayatta Kalacak

Kategorilenmemiş
Giriş Tarihi : 26-02-2020 10:03   Güncelleme : 26-02-2020 10:03
Seyfe Gölü Yamula Barajı Projesiyle Hayatta Kalacak

    Seyfe Gölü Ekoloji Dernek Başkanı Ömer Çetiner, Mucur'da yer alan Seyfe Gölü Kuş Cenneti'nin Yamula Barajı Projesiyle hayatta kalabileceğini söyledi.

    Bugünlerde göçe başlayan kaz sürüleri ise, su olmadığı için beslenme ortamı bulunmayan gölde bir süre dinlenip başka sulak alanlara yöneldi. Seyfe Gölü Ekoloji Derneği Başkanı Ömer Çetiner, buradaki kuş cennetinin, Türkiye'deki iki göç yolundan birinin üzerinde olduğunu söyledi. Gölün aynı zamanda bir toplanma merkezi olduğunu belirten Çetiner, su olması halinde kuşların burada konakladığını, bir süre dinlenip beslendikten sonra yollarına devam ettiğini anlattı.   

    Su girişi konusunda sadece yağışlara bel bağlanmaması gerektiğini aktaran Çetiner, şöyle konuştu: "Maalesef küresel ısınma dediğimiz bir olay var. Seyfe Gölü'ndeki güzelliklerin devam etmesini sadece yağışlara bağlamak doğru değil. Zaten yeterince yağış da alamıyoruz. Yamula Barajı'ndan gelecek su ile ilgili bir proje var. Bununla ilgili çalışmalar bir noktaya geldi ama geç kalındı. Oradan gelecek su, hem yöredeki vatandaşlarımızın gelirini artıracak hem de havzaya girecek su artacağı için göle su girişimiz olacak. Gölü besleyen Seyfe, Malya ve Horla pınarlarından su girişinin sağlanması önemli. Seyfe pınarından gelecek suyu çok önemsiyoruz çünkü buradan girecek su küçük adacıklar oluşturuyor, turbalıklar meydana geliyor. Bunlar da kuşların saklanabileceği, yuva yapabileceği bir ortam oluşturuyor. Bu konuda yapılan çalışmaların bir an önce hızlandırılmasını istiyoruz."

    Öte yandan Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Kayseri ziyaretinde Yamula Barajı’nda bulunan alabalık çiftliğini gezdi. Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Kayseri ziyaretinde Yamula Barajı'nda bulunan alabalık çiftliğini gezdi. Bakan Pakdemirli, “2023 itibariyle yatırımlarımızı 2 milyar dolara ve üretimi de 600 bin tona çıkarma gayretindeyiz” dedi. Kırşehir'in en önemli sulak alanlarından biri olan Seyfe ile ilgili de bilgiler aktaran Bakan Pakdemirli, " Kalaba - Seyfe sulama kapsamında ileriye yönelik bu gölgenin sulanması konusundaki çalışmaları yerinde izleme imkanına sahip olduk" dedi.

    Bakan Pakdemirli'ye ziyaretinde Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Mustafa Aksu, Kayseri Valisi Şehmus Günaydın, AK Parti Kayseri Milletvekili Taner Yıldız, AK Parti Kayseri Milletvekili Hülya Nergis ve protokol üyeleri eşlik etti. Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Kayseri Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürlüğü tarafından yaralı halde bulunarak tedavisi tamamlanan 3 adet şahini ve 1 adet çakalı doğaya bıraktı. Daha sonra tekneyle alabalık tesislerini gezen Bakan Pakdemirli, alabalıkları yemleyerek, dönüşte ise tekneyi kendisi kullandı. Kayseri'deki çalışmaları bölgeye olacak katkısından dolayı çok değerli bulduğunu söyleyen Bakan Pakdemirli, “Bugün Kayseri ziyaretimiz kapsamında, Yamula Barajı'ndaki hem su ürünlerini görelim istedik, hem de Kalaba - Seyfe sulama kapsamında ileriye yönelik bu gölgenin sulanması konusundaki çalışmaları yerinde izleme imkanına sahip olduk. Bu bölgede yaklaşık 11 bin hektarlık alan sulanabilecek bu projeler bittiği zaman bölgenin kalkınmasına çok ciddi katkısı olacak. Özellikle Yamula Barajındaki su ürünleri ile ilgili Japonya'ya ve Çin'e dahi ihraç edilen somon balıklarını da gördük ve yerinde inceledik. Özellikle su ürünlerinde Türkiye'miz ciddi atılımlar gerçekleştirmekte ve bugün itibariyle 1 milyar dolar ihracatımız var. Biz bunu 2023 itibariyle 300 bin tondan 600 bin tona, ihracatımızı da 1 milyar dolardan 2 milyar dolara çıkarma gayreti ve hedefi içerisindeyiz. Bu anlamda, buradaki çalışmaları çok değerli buluyorum. Bölge ekonomisine de çok ciddi katkıları var ve buradaki alanların genişletilmesi konusunda da koruma kullanma teknesi çerçevesi içerisinde arkadaşlarımız gerekli çalışmaları yapıyorlar” dedi.

    Seyfe Gölü Kuş Cenneti, geçmişte 187 çeşit kuş türüne ev sahipliği yapması, dünyada nesli tükenmekte olan 27 kuş türünü bünyesinde barındırması ve endemik bitkileriyle biliniyor.

    Bilindiği gibi Seyfe Gölü, Orta Anadolu’da bulunan birkaç tuzlu gölden biridir. Kırşehir’in kuzeydoğusunda yer alan göl, Mucur’a 16 km. uzaklıktadır. Yöre, sulak ve yer yer sazlık, bataklık alanlardan oluşmaktadır. Gölün doğusunda, kıyıya yakın sazlıklardan oluşmuş pek çok adacık vardır. Bu adacıklar ve göl çevresinde, ötücü kuşlar da dahil olmak üzere toplam 187 kuş türünün varlığı mevcuttur. Göl, su kuşlarının beslenme, üreme ve konaklama alanı olarak sadece Türkiye’nin değil, dünyanın da önemli sulak alanlarındandır. Seyfe Gölü içindeki en güzel görüntüler Seyfe Köyü yakınlarında bulunan höyükten izlenmektedir.  Ayrıca Seyfe’nin Badıllı mahallesinden de göl kenarına kadar gelip, gölün güzelliğini ve flamingoları seyretmek mümkündür. Ayrıca, yaz ayların da flamingolar gölün birçok kesiminden de seyredilebilir.  Ancak göl kenarından gözlemevinin bulunmaması yakından izleme olanağını kısıtlamaktadır.

    Uluslararası kuruluşlara göre; 24 saat içinde, 25 binden fazla su kuşunun bir arada bulunduğu bölgeler birinci derece sit alanı olarak ilan edilmektedir. Seyfe Gölü bu sınıflandırmanın üzerinde olduğu için birçok yabancı kuş bilimcilerinin ve çevrecilerin dikkatini çekmektedir. Göl ve çevresi 1990 tarihinde “ Tabiatı Koruma Alanı” ilan edilmiştir. Göl aynı zamanda birinci derece “ Doğal Sit Alanı”dır. Uluslararası Kuşları Koruma Konseyi ( ICDP), Seyfe Gölü’nde yaşayan 27 tür kuşu koruma listesine almıştır. Nesilleri azalan bu kuşlar, Türkiye’nin de taraf olduğu Bern sözleşmesi ile koruma altına alınmıştır.

sümeyye kılıç

 

AdminAdmin

YORUMLAR
ÇOK OKUNANLAR