Mucur Gazetesi
HV
29 MART Cuma 18:37

İlçe Tarım ve Hayvancılık Müdürü; “Benim Sözümü Veterinerim Dinlemiyor Sen Arada Gelsin”

İlçemiz Tarım ve Hayvancılık Müdürü İbrahim Yücekaya’nın iddialara göre kendi kurumunda çalışan veteriner hakkında sözleri olay oldu.

YEREL
Giriş Tarihi : 10-09-2018 09:03   Güncelleme : 10-09-2018 09:33
İlçe Tarım ve Hayvancılık Müdürü; “Benim Sözümü Veterinerim Dinlemiyor Sen Arada Gelsin”

İlçemiz Tarım ve Hayvancılık Müdürü İbrahim Yücekaya’nın iddialara göre kendi kurumunda çalışan veteriner hakkında sözleri olay oldu.

    İlçemize bağlı Geycek Köyünde Şap hastalığı var diye arayan bir vatandaşa İlçe Tarım ve Hayvancılık Müdürü İbrahim Yücekaya’nın söyledikleri şok etkisi yarattı.

    Edinilen bilgiye göre, Mucur’a bağlı Geycek köyünde büyük baş hayvan besleyen bir vatandaş ilçe tarım müdürü İbrahim Yücekaya’yı cep telefonundan arayarak köylerinde şap hastalığı olabileceğini bunun için gerekli önlemlerin alınması gerektiğini söyledi. Bunun üzerine İlçe Müdürü İbrahim Yücekaya ‘ilçe Tarım Müdürlüğünde çalışan veterineri aramasını’ söyledi. Vatandaş; ‘Müdürüm siz söyleseniz de gelseler yoksa durum kontrolden çıkacak, bizler mağdur olacağız, belli ki burada bir hastalık başlangıcı var’ demesinin üzerine, İlçe Tarım Müdüründen şok eden o söz geldi. İlçe Tarım Müdürü İbrahim Yücekaya vatandaşa; “ben veterinerin numarasını vereyim de sen ara, ben söyleyince gitmiyorlar” dedi.  Bunun üzerine telefonda vatandaş gülerek; “Müdürüm ne tuhaf bir durum onun amiri sen misin ben miyim?” dedi. Daha sonra ilçe Tarım Müdürü veterinerin numarasını vatandaşın cep telefonuna mesaj olarak attı.

    Vatandaş İlçe Müdüründen aldığı Veterinerin numarasını arayarak Veterinerin köye gelmesini sağladı. Ardından köye gelen iki veterinerin incelemeleri sonucunda 22 Ağustos Çarşamba günü ilgili vatandaşın işletmesinde şap hastalığı olmadığına dair vatandaş rapor tutturdu. Tutulan raporda acilen dezenfekte işlemleri ve aşılama yapılması gerektiği bildirildi. Köyde, aynı veterinerler tarafından yapılan başka bir ağırda hastalığın olduğu sözlü bir şekilde söylendi.

    Veterinerleri köye çağıran vatandaş;  ‘kendi ağırında da bu hastalığın olabileceğini veterinerlere söyleyerek aşılanmasını ve dezenfekte işlemlerinin yapılmasını’ istedi. İddiaya göre Köye gelen veterinerler ilçe Tarım Müdürlüğünde şap aşısının olmadığını söylediler. Bunun üzerine vatandaş ilçe müdürünü tekrar arayıp “Müdürüm aşımız neden yok aşı ne zaman yapılacak” dedi. İlçe Tarım Müdürü; “Şu an İl ve İlçe Müdürlüklerinde aşının olmadığını, Pazartesi mesai başlangıcında, başka büyük işletmelerde aşıyı tedarik edeceğini” söyledi. Bu konuşmaların ardından bekleme süreci başladı.

    Bayramdan sonraki ilk pazartesi ilçe tarım müdürü veterinerlerle birlikte köye giderek hayvanlardan numune aldılar. Bunun üzerine alınan numunelerde hastalığın olduğu saptandı. Bu durumda vatandaş endişelerinde haklı olduğu anlaşıldı.

    İlçe Tarım Müdürü gerekli önlemlerin alınacağını bildirerek köyden ayrıldı. O günden bu güne yapılan uygulamaların eksikliği vatandaşı kendi çabaları ile hayvanlarını kurtarmaya itti. Ağırı ozan suyu ile tamamen yıkadı, salya akan(hastalık belirtisi) hayvanları başka bir ahıra alarak sirke, karbonat, limon tuzu karışımı ile ağızlarını yıkadı. Bu önlemler hastalığın yavaşlamasını sağladı.  Ateşi yüksek olan hayvanlara ateş düşürücü ve ağrı kesici, vitamin olaraktan C vitamini kullanarak ölümü engellediğini söyledi.

    Devletimizin çok titiz bir şekilde üzerinde durduğu bu hastalıkta, hayvanların tüm tedavi süreci Devletimiz tarafından karşılandığı öğrenilirken, Geycek köyünde gerekli karantina alınmaması ve iddialara göre başka köylere de hastalığın yayılması İlçe Tarım Müdürlüğünün vatandaş kadar endişe duymaması çok düşündürücü bir olay.

Peki, gerçek anlamda karantinaya alınan köyde neler olması gerekiyor?

    Eğer köy karantinaya tam anlamı ile alınmış olsaydı şu işlemler yapılması gerekiyordu.

    İhbarı yapan yetiştirici / veteriner hekimin işletmede kalması sağlanır. Eğer çiftliği terk etmişse, şap hastalığına duyarlı hayvanların bulunduğu başka bir işletmeye gitmemesi söylenir. Hastalık ihbarı alınan işletmeye gitmeden önce: İşletmenin konumu, İşletmedeki hayvan sayıları, Köydeki hayvan sayıları, Civar köylerdeki hayvan sayıları ve Şap aşısı uygulamaları hakkında bilgiler toplanır.

    Hasta ve enfeksiyondan şüpheli hayvanların sağlıklı hayvanlardan ayrılarak izole edilmesi, 3 km çapındaki bölgede kordon ve karantina uygulanması, 3 km koruma bölgesindeki tüm hayvanların klinik muayeneden geçirilmesi, 3 km koruma bölgesi ve 3-10 km gözetleme bölgesinde epidemiyolojik araştırma yapılması.

    Hastalıktan şüpheli hayvanların derhal ayrı bir yere alınması,

    Ahırlara giriş çıkışların yasaklanması, İl/ilçe müdürlüklerine haber verilmesi,

    Ahıra veya çiftliğe izinsiz kimsenin sokulmaması,

    Araçların çiftliğe giriş/çıkışlarının mümkünse engellenmesi, mümkün olmaması durumunda hareketlerde hijyen kurallarına harfiyen uyulması,

    Yem, saman, altlık gibi malzemelerin giriş çıkışına izin verilmemesi,

    Hasta hayvandan bulaşan yataklık ve otların yakılması,

    Hasta hayvanlara ait sütlerin süt satıcılarına verilmemesi,

    Satıcıların çiftliğe sokulmaması,

    Hastalık sönüşüne kadar hayvan alım ve satımının yapılmaması,

    Ahırlar birden fazla ise, her biri için ayrı bakıcıların bulundurulması, şayet mümkün değil ise bakıcılarının çizme ve elbiselerinin her ahırda değiştirilmesi,

    Çevre ahır ve çiftliklerin ziyaret edilmemesi, yabancıların hayvanlarını görmeleri için çağırılmaması, Hasta ve hastalıktan şüpheli hayvanlarla temas edenlerin, bu hayvanlara ait eşya, malzeme ve naklinde kullanılan vasıtaların dezenfeksiyonunun sağlanması,

3285 sayılı HSZ Kanun ve Yönetmeliğine göre hareket edilmesi Enfekte hayvanların itlaf edilmesi/kesimi/imhası, (hastalık insidensinin düşük olduğu ülkelerde)

Bu kadar işlemin köyde kaç tanesi yapıldı diye biz ilçe Tarım Müdürlüğüne soruyoruz?

     Kardeşim Tarım ve Hayvancılıkta en sıkıntılı hastalık bu olduğuna göre siz nasıl bu kadar rahat davranıyorsunuz? Bir Müdür nasıl çalışanına söz geçiremiyor, vatandaşa bu tarz konuşabiliyor? Biz Mucur Gazetesi olarak İlçe Kaymakamımıza ve Valimize sesleniyoruz, bu konu iyi araştırılmalı ve gerekli olan neyse yapılmalı. Şu anda karantinada olması gereken köyde arabalar istediği gibi giriş çıkış yapıyor, hayvanları hasta olan vatandaşlar başka yerlere gidebiliyor. Yakın köylerde de edinilen bilgiye göre hastalık olduğu söylenmekte yazıktır günahtır gerekli önlemlerin hemen alınması gerekiyor.  

      Hastalık ortaya çıktıktan sonra İl Tarım Müdürü bir basın açıklaması yaparak karantina işlemleri başlamıştır dedi. Peki, bu karantina uygulamaları nerde ve nasıl başladı Sayın Müdürüm? Ya sizin ilçe Müdürünüz size yalan söylüyor ya da başka bir problem var. İl Tarım Müdürüm sizde Mucurlusunuz hayvan sahipleri hayvanlarını kaybederse bunun sorumluluğu kime ait olacak? İddia edildiği gibi, sizin ilçe Müdürünüzün bu davranışları sizce normal mi?

Haber:Sait Uyar

AdminAdmin

YORUMLAR
ÇOK OKUNANLAR