Mucur Gazetesi
HV
16 NİSAN Salı 17:27

Şok Gelişme! Kırşehir Nevşehir İle Birleşiyor Merkez Nevşehir Oluyor

Niğde’de hizmet veren Niğde Anadolu Haber Sitesinde ve Nevşehir’de hizmet veren FİB Haber sitesinin yaptığı habere göre Bütünşehir Kapsamında Kırşehir ile Nevşehir birleşecek Merkez Nevşehir olacak denildi.

GÜNCEL
Giriş Tarihi : 30-09-2017 12:26   Güncelleme : 30-09-2017 12:39
Şok Gelişme! Kırşehir Nevşehir İle Birleşiyor Merkez Nevşehir Oluyor

Niğde’de hizmet veren Niğde Anadolu Haber Sitesinde ve Nevşehir’de hizmet veren FİB Haber sitesinin yaptığı habere göre Bütünşehir Kapsamında Kırşehir ile Nevşehir birleşecek Merkez Nevşehir olacak denildi.

İşte Yapılan Haber şu şekilde;

     “Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatı doğrultusunda 51 ilin bütünşehir olacağı ifade edildi. Buna göre liste yayımlandı. Hangi iller bütünşehir olacak belli oldu.

    Edinilen bilgilere göre, 51 il bütünşehir yasasıyla birleşecek. Hükümetin daha önceden üzerinde durduğu ancak rafa kaldırılan bütünşehir yasası tekrar gündeme geldi. Belediyelerin hizmet sunumunda yaşanan koordinasyon probleminin giderilmesi için 51 il 'Bütünşehir' statüsüne geçirilecek. Yasa eğer kabul edilirse Nevşehir ile Kırşehir Birleşecek ve Merkezi: Nevşehir Olacak. Tasarı neler getiriyor? Büyükşehir yasasında illerin büyükşehir olması için gerekli olan 750 bin nüfusu 400 bine indirerek yasa kapsamını genişletmek isteyen hükümet tekrardan bütünşehir kavramına geri döndü. 

Bütünşehir nedir?

    Üzerinde çalışılan yeni sisteme göre bütünşehirlerde,  büyükşehirlerde olduğu gibi merkez ilçe kavramı ortadan kalkacak. Belde belediyeleri kapatılacak, merkez ilçeye bağlı köyler mahalle olacak. Ayrıca yerel seçimlerde köylerdeki oylar da il belediye başkanlığına etki etmiş olacak. Yeni sistemin 2019 yılında yapılacak olan yerel seçimlerden önce uygulamaya geçirilmesi planlanıyor. 

    2014 yılında da ortaya atılan Bütünşehir kavramında iki veya üç ilin birleştirilerek bütün şehir olması ön görülüyordu. Büyükşehir yasasında 750 bin nüfus olması aranırken bütünşehirlerde ise iki veya üç ilin coğrafi ve nüfus özelliklerine göre birleşmesi ön görülüyor. İddialara göre;

BÜTÜNŞEHİR YASASIYLA BİRLEŞECEK İLLER

     Aksaray - Niğde  Bütünşehir Merkezi: Aksaray Afyonkarahisar-Uşak Bütünşehir Merkezi: Afyonkarahisar Isparta - Burdur Bütünşehir Merkezi: Isparta Kütahya-Bilecik Bütünşehir Merkezi: Kütahya Edirne - Kırklareli Bütünşehir Merkezi: Edirne Nevşehir - Kırşehir Bütünşehir Merkezi: Nevşehir Yozgat - Çorum Bütünşehir Merkezi: Çorum Kırıkkale - Çankırı Bütünşehir Merkezi: Kırıkkale Hakkari - Şırnak Bütünşehir Merkezi: Şırnak Kars-Ardahan Bütünşehir Merkezi: Kars Iğdır - Ağrı Bütünşehir Merkezi: Iğdır Rize - Artvin Bütünşehir Merkezi: Rize Batman - Siirt Bütünşehir Merkezi: Batman Bitlis - Muş Bütünşehir Merkezi: Muş Elazığ - Adıyaman Bütünşehir Merkezi: Elazığ Bingöl - Tunceli Bütünşehir Merkezi: Bingöl Erzincan - Bayburt Bütünşehir Merkezi: Erzincan Düzce - Bolu Bütünşehir Merkezi: Bolu Kastamonu - Sinop Bütünşehir Merkezi: Kastamonu Zonguldak - Bartın -Karabük Bütünşehir Merkezi: Zonguldak Giresun - Gümüşhane Bütünşehir Merkezi: Giresun Tokat - Amasya Bütünşehir Merkezi: Tokat Çanakkale Bütünşehir Merkezi: Çanakkale Hükümet bilindiği üzere il ve ilçe belediyeleri arasında yaşanan anlaşmazlıklar ve iletişim problemlerinin önüne geçmek için uzun bir süredir konu hakkında araştırmalarına devam ediyor. Kamuoyuna 30 il büyük şehir olacak haberlerine herkes kitlenmişken şimdide gündeme bütün şehir kavramı çıktı. Basında yayımlanan haberlere göre Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimat verdiği ve belirlenmiş 51 ilin bütünşehir olacağına karar verildiği belirtiliyor. Peki, bu iller ne zaman bütün şehir olacak? Şu anda bütün şehir yönetimlerinin nasıl olacağı, çalışmaların nasıl yapılacağı konusunda görüşmeler devam etmekte olup bütünşehir kavramının 2019 yılında yapılacak olan yerel seçimlerden sonra tüm Türkiye geneli uygulanmaya başlaması beklenmektedir. Tabi şu anda bütün şehir düzenleme aşamasında yani düzenlemeler tamamlandıktan sonra ilgili konu Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kuruluna aktarılacaktır. Buradan da eğer onay verilirse bakanlar kurulunun toplanması ya da toplanmadan bütün şehir yasasının onaylanması beklenmektedir. Tabi bütün şehir onaylansa dahi 2019 yılında yapılacak yerel seçimlerden sonra uygulanmaya başlaması beklenmektedir. Peki şimdi gelelim en büyük konuya hangi iller bütün şehir olacak, bütün şehir olacak 51 il hangileridir, bütün şehir olacak iller hangisidir. Buna göre hangi iller bütünşehir olacak belli oldu. 2019 yerel seçimlerinde ‘bütünşehir’ düzenlemesinin uygulanabilmesi için, yasal çalışmanın 25 Mart 2018 tarihine kadar yapılması gerekiyor” denildi.

Kaynak: Niğde Anadolu Haber, FİB Haber

Haber: Sait Uyar

AdminAdmin

YORUMLAR
ÇOK OKUNANLAR